predmety z každej domácnosti


obiecte prezente în toate locuințele

Multe aparate electrocasnice produc radiații electromagnetice: becurile cu consum scăzut, ecranele televizorului și ale calculatorului, radiatoarele electrice și chiar și păturile electrice. Toate aceste obiecte obișnuite emit câmpuri electrice sau magnetice și/sau funcționează prin folosirea acestora.
Să facem turul locuinței pentru a identifica sursele cele mai întâlnite:
în camera de zi/birou:
  • telefonul fără fir (DECT): este tipul de telefon cel mai întâlnit în locuințele noastre. Acesta folosește banda de frecvență de 1900 MHz. Acesta este alcătuit dintr-o bază și un receptor care emit unde radio de putere mică.
  • receptorul Wi-Fi: semnalul Wi-Fi este utilizat în locuințe pentru a conecta dispozitivele din locuință (calculator, TV etc.) între ele sau la internet folosind undele radio. Receptoarele emit în mod regulat un semnal de tip „baliză” foarte slab și cu durată foarte mică și atunci când acestea primesc sau trimit conținut.
în baie
  • uscătorul de păr, aparatul de ras electric, periuțele electrice, epilatoarele…: Curentul electric care străbate motorul acestor aparate generează un câmp electromagnetic de aproximativ 50 Hz, echivalentul unei prize de curent.
în bucătărie
  • cuptorul cu microunde: acesta utilizează proprietățile termice ale radiofrecvențelor: alimentele sunt încălzite prin absorbirea energiei generate de o radiație foarte puternică într-un spațiu închis.
  • plitele electrice: acestea funcționează datorită câmpurilor electromagnetice de frecvență medie care produc energia termică necesară pentru gătire.
  • dar și în prăjitorul de pâine, în cafetieră, în mixer… În realitate, în toate aparatele electrocasnice pe care le utilizați pentru nevoile voastre zilnice și care funcționează cu ajutorul curentului electric de 50 Hz în locuință!